Goedendag,

Hierbij de wijzigingen in het bestuur van Afdeling West.
Arie Timmer, voorzitter
Ingrid Verhoef, penningmeester
Eveline den Adel, secretaris
Nico Luyben, afgevaardigde naar het hoofdbestuur
Marianne van Zoelen, algemeen bestuurslid
Graag alle correspondentie laten lopen via  .
Bestuur Afdeling WestUITNODIGING AFDELING LEDENVERGADERING
Namens het bestuur van afdeling West van het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek nodig ik alle leden uit tot het bijwonen van de afdeling Ledenvergadering die zal worden gehouden op zaterdag 16 maart 2019 in kantine van Paardensportvereniging Killesteynruiters in Lexmond.
U vindt de Killesteynruiters aan de Nieuwe Rijksweg 8, 4128BN te Lexmond.
Kijk voor locatie en route op de website www.killesteynruiters.nl Het middag programma ziet er als volgt uit:
14.30 inloop
15.00 uur opening vergadering.
1. Opening door de voorzitter
2. Notulen vergadering 2018 (zie bijlage mail)
3. Ingekomen stukken
4. Mededelingen
5. Financieel verslag (ligt ter inzage)
6. Jaarverslag van het rayon 2018
7. Premiekeuring 2019
8. Bestuursverkiezingen:
Wij zijn op zoek naar drie nieuwe bestuursleden ter vervanging van Robin van Egmond, welke begin vorig jaar teruggetreden is, Sharyn Sligte, die zich zal terugtrekken als bestuurder i.v.m. haar zwangerschap en gezinssituatie en Francien Keizer die zich ook zal terugtrekken i.v.m. de gezinssituatie.
Het bestuur draagt Eveline den Adel, Marianne van Zoelen en Ingrid Verhoef voor als kandidaat bestuursleden.
Leden kunnen eventueel tegenkandidaten stellen, door tenminste 5 leden per kandidaat aan te dragen. Deze kandidaatstelling dient tenminste 5 dagen voor de vergadering, schriftelijk bij de secretaris van de afdeling te zijn binnengekomen.
9. Rondvraag
10. Sluiting
Aansluitend aan de vergadering:
16.30 Zoals u van ons gewend bent, zal er na de vergadering ook voor de inwendige mens gezorgd worden. I.v.m. voorbereiding en aantal personen, opgave gewenst.
U kunt zich opgeven door te antwoorden op deze mail.
Om de kosten te dekken wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Namens het Afdeling bestuur:
Voorzitter
Arie Timmer

 
Wij van Manege “De Cruquiushoeve” te Cruquius willen jullie graag uitnodigen om deel te nemen aan de 10de wintercompetitie.
De competitie bestaat uit 3 dressuur wedstrijden, 1x springen en 1x rijstijl plus theorie. Men dient minimaal 4 aan de start te komen. Van de 5 starts tellen de beste 4 mee. Vervolgens worden de plaatsingspunten opgeteld. Word je 1ste dan krijg je 1 punt en wordt je 10de dan krijg je 10 punten. Diegene met de minste punten wint de competitie in zijn of haar klasse.
Voor iedere wedstrijd die je mee doet, krijg je ook een bonuspunt. Dus als je alle 5 keren bent geweest gaan er 5 punten van je totaal af. De extra bonus regeling geldt niet voor ruiters van Manege “De Cruquiushoeve”. Er kan gereden worden in de volgende klasse: AA, A, B, L en M (men moet starten in het hoogst behaalde diploma, er moeten minimaal 4 deelnemers per klasse zijn)
De kosten bedragen € 20.00 per wedstrijd, voor 5 wedstrijden € 75.00, op de eerste wedstrijddag te voldoen.
De wedstrijden zullen, plaatsvinden op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur.
Manege “De Cruquiushoeve” Spieringweg 801, 2142 ED Cruquius. 023-5588766
Op de volgende data:
nov.
S.E.I.N. A.Wezeman Manege”De Cruquiushoeve”
Mobiel 06-12423251 www.manegedecruquiushoeve.nl
 

 
Standrit
Op 26 maart ben ik mee geweest met de strandrit bij Hargen aan Zee. Het was voor mij en mijn fjordje de eerste keer over het strand en door de duinen. Ik vond het in het begin wel erg spannend maar later niet meer! Het was onwijs leuk om mee te maken zo voor de eerste keer Bergje op, bergje af door de duinen en in volle galop terug over het strand. Ze gingen zo hard! Ik wist niet dat ze zo
hard kon, hihi! Volgend jaar doe ik zeker weer mee! Groetjes Roos en Elske

Op zaterdag 26 maart organiseerde Ester Vleugel van het Gewest West een strandrit. We moesten allemaal om 10.00 uur aanwezig zijn. Eerst kreeg iedereen te horen wat de bedoeling was en daarna zijn we gaan opzadelen. Rond half 11 vertrokken we richting de duinen. Eerst veel gestapt en sommige stukjes gedraafd. De paarden hadden meestal de oortjes naar voren en waren erg vrolijk. Op een paar kop-staartbotsingen na. Na ongeveer ander half uur kwamen we op het strand terecht. Eerst even gestapt op het strand en daarna een goed plekje uitgezocht om te galopperen. Toen de eerste 3 fjorden aansprongen in galop hoefde de rest niks te doen, omdat
elk paard achter de andere aanvloog. De eerste galop was een beetje ongecontroleerd maar we gingen wel super hard! Daarna nog een stukje gestapt en de tweede galop, die ging ook hard maar wel gecontroleerd. Later kwamen we ook nog een zeehondje tegen op het strand. We wisten niet of hij gewond was dus we hadden het doorgegeven aan mensen bij de strandtenten.
Die hebben uiteindelijk het zeehondje geholpen. We zijn met de paarden nog eventjes het water in gegaan en zijn daarna terug gegaan naar de trailers op het parkeerterrein. We hebben de dag afgesloten met wat te drinken en een snoepje, en voor de paarden hadden we water en een wortel! Het was een leuke en leerzame strandrit.
Fam Pauw.


Standrit Hargen aan Zee
Zaterdag 15 oktober zal er een strandrit verreden worden op het strand van Hargen aan Zee, ruime parkeer gelegenheid, wel betaald, de rit zal 1,5 a’ 2 uur duren, aanvangstijd om 10 uur, waarna we om half 11 uur uiterlijk zullen vertrekken. We zullen eerst een stuk door het
duin rijden om daarna het strand op te gaan. Het strand van Hargen is zeer breed waardoor iedereen voldoende ruimte heeft op het strand. Het adres is Hargerstrandweg te Schoorl (volg borden Hargen aan zee) Opgave hiervoor kan bij Esther Vleugel op mailadres essierules@
hotmail.com of telefonisch op 0629075127

 
50e Kastelentocht Doorn
Op aanraden van Piet Kamp uit Strijen hebben we ingeschreven voor de Kastelentocht in Doorn. Dit keer werd het voor de 50e keer georganiseerd door de Stichtse Aanspanning. Op zondag 16 augustus was het zover. Na een drukke dag op de premiekeuring in Barendrecht de dag ervoor, weer vroeg opgestaan en richting Doorn vertrokken.
In totaal deden er 65 aanspanningen mee, variërend van vierspannen voor postkoetsen tot enkelspannen voor een Tilbury. Hiervan waren er 4 aanspanningen met een Fjordenpaard. Piet Kamp en Ingrid Verhoef reden met de Kjokken Trille met Bjork ervoor, meneer Kris uit Opende met Udo voor de Barouche, meneer Meijland uit Limmen had de merrie Selisa voor de Karjol en wijzelf reden met Blom voor de Kjokken Vogn.
Het opstellen was achter huis Doorn. Dit was keurig geregeld, iedereen werd op nummer opgesteld. Complimenten aan de organisatie van deze dag ! De speaker had wat moeite met de Noorse namen. Valt ook niet mee dat Noors …De rit was prachtig, door bossen en langs kastelen. Ondanks de lange stoet, liep het allemaal prima. Het was jammer dat het tegen het einde van de ochtend ging regenen en dit de rest van de dag zo bleef.
We hebben een heerlijke dag gehad. De meisjes hadden het achterop wel erg koud gekregen. Van onze achterburen hebben we een deken te leen gekregen, want bij ons was alles nogal nat geworden.
De Kastelentocht in Doorn is een mooie traditie om het gebruik van antieke rijtuigen en koetsen in stand te houden. De prachtige foto’s zijn gemaakt door Jantiene Schuilenburg uit Zeist !
Noortje van Leeuwen.
De foto's zijn gemaakt door Jantiene Schuilenburg uit Zeist.

Beste lezer,

Het betreft Vanja (20000095 V. Hayo x M. Noeska)

De eerste foto Sleeën-2013-20 is verreweg de mooiste. Hier zijn we aan het sleeën in het Oosterpark in Ridderkerk. Deze rit werd georganiseerd door arrenslee vereniging Glijen en Rijen. Deze vereniging viert dit jaar het 50-jarig bestaan en is daarmee de oudste vereniging voor aangespannen rijden in Nederland. Vanja had het weer geweldig naar haar zin voor de slee en was -zoals altijd- bijzonder werkwillig. Ze is pas in het enkelspan gaan werken na het overlijden van haar moeder Noeska in de zomer van 2012. Daarvoor had ze ruim 6 jaar niets meer gedaan. Ze blijkt een geweldig fijn paard te zijn waar veel plezier aan wordt beleefd. Deze foto is op zaterdag 2 februari 2013 gemaakt. De tweede foto is gemaakt op 29 januari 2013 in Barendrecht. Hier waren diverse aanspanningen benaderd om mee te komen rijden met hun sleeën, niet specifiek georganiseerd door een vereniging, maar door fanatieke liefhebbers. Ook dit was een geweldig leuke ervaring waarbij Vanja voor het eerst voor de slee in de sneeuw heeft gewerkt. Ze deed het superbraaf (en eigenlijk hadden we ook niet anders van haar verwacht). Het betreft Noeska (V. Arin x M. Grafitti) op de voorpagina van Het Kompas de streekkrant uit onze regio. Deze foto is gemaakt op 11 februari 2012 toen vereniging "De Menners"

met de arrensleeën op het ijs mochten rijden van de ijsbaan in Strijen Dhr. P.H. Kamp uit Cillaarshoek is de eigenaar/fokker van Vanja, staat nog een zoon van Vanja. Hij heet Bjork en staat ook nog bij dhr. Kamp op stal. In de volgende mail ontvangt u een foto van Bjork.

Met vriendelijke groet, I.H. Verhoef


1 september 2013 Najaarsrit Kennemerduinen

Zondag 1 september gingen we met vier fjorden op stap door de Kennemerduinen bij Santpoort.

Doordat we maar met vier fjorden waren, vertrokken we vanaf de stal van Jowien. Dat scheelde hun een stuk stappen naar het parkeer terrein en wij hadden de beschikking over een WC en konden de paarden na de rit douche.

We waren nog maar net het duin gebied in gegaan of Jowien wees ons een ree aan die beschut tussen de bosjes aan het eten was. Dat wij maar op 5 meter afstand voor hem af langs gingen maakte niets uit. Jowien gaf aan dat het voor het dier normaal is dat op deze afstand paarden voorbij lopen. Als we er maar iets van zouden afwijken zou de ree gelijk reageren. We vervolgde onze rit en gingen in een pittige draf door de duinen. Halverwege konden we de paarden in een waterplas wat laten drinken. Ze gingen voornamelijk het verse gras wat in het water stond eten, dorst hadden ze dus nog niet. We gaven ze weer de sporen en dwaalde weer verder door het duin gebied. Gezellig kletsend over hoe de hengstenkeuring in Denemarken was geweest, wat ze te wachten staat met de 'lol met knol' dag in Barendrecht vloog de tijd voorbij. Vlak voordat we de duinen weer uitgingen kwamen we een groep wilde shetlanders tegen. Ik had daar vorige jaar niet zulke goede ervaringen aan over gehouden. Wodan bleef vorig jaar een beetje achter en een van de shetlanders ging in zijn achteruit bokkend op hem af. Als ik hem van de shetlander weg stuurde werd ik achter volgt. Dit wilde ik deze keer voorkomen en bleef dichtbij de anderen rijden.

We hebben uiteindelijk drie uur door de duinen gereden. De paarden waren allemaal lekker bezweet. Nadat we ze bij de stal van Jowien heerlijk hebben kunnen afspuiten konden ze weer fris mee naar huis om hun avontuur van de dag aan hun weide maatjes te vertellen.We hebben erg genoten. Jowien bedankt voor de goede zorgen! Het was wederom super geregeld.  Groeten, Esther en Wodan


Winteractiviteiten van de fjord Bjork
Beste lezer,
Het betreft Bjork 20050079 v.Kventin m.Vanja
Bjork heeft de voorpagina gehaald van de regionale krant Het Kompas. De foto is gemaakt tijdens het takkenslepen op zaterdag 9 februari.
alt
Het Hoekschewaards Landschap knot onder andere de wilgen in natuurgebied het Groot Koninkrijk in Puttershoek.
Omdat tractoren de dijk teveel zouden beschadigen werd Menvereniging "De Menners" benaderd of ze wilden helpen om de afgezaagde wilgentakken te verplaatsen naar een centraal punt bovenop de dijken. Hiervoor zijn altijd wel enthousiastelingen te porren.Op deze foto trekt Bjork zijn last tegen het laatste hoge stuk van de dijk op en wordt daarbij gestuurd/gemend door dhr. P.H. Kamp. Het is keihard werken voor Bjork, maar dat doet hij met vreselijk veel plezier. Hij blijkt ook bijzonder krachtig te zijn. Als u goed kijkt ziet u verderop op de dijk zijn moeder Vanja lopen. Zij was daar ook aan het werk om de takken te verplaatsen. Dhr. P.H. Kamp uit Cillaarshoek is de eigenaar/fokker van Bjork.Goede promotie van het fantastische ras!
Met vriendelijke groet, I.H. Verhoef
 

Even voorstellen

Sinds 2011 zit ik in het Hoofdbestuur van 'Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek'.

Voor sommigen wellicht een onbekende naam of gezicht. Valtanaf 2003 ben ik bestuurslid van gewest West. Ons gewest bestaat uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en organiseert de premiekeuringen van Lisse en Barendrecht. Verdere activiteiten zijn buitenritten, toiletteren en voorbrengen, clinics en de Fjordsport Zomercompetitie. Als Fjordsportcommissielid ben ik vanaf de oprichting betrokken bij Fjordsport. Deze bestuursfuncties zijn een leuke afwisseling op mijn werkzaamheden als tuinontwerper.

Op mijn 14e jaar kreeg ik uit een weddenschap met mijn vader mijn eerste Fjordenpaard: Zorro. Dit was in 1988 en ik werd lid van het stamboek. Als opvolger kwam de merrie Uzanne. Wij kochten haar als 3-jarige van Anja van den Hoek-Dam uit Heinenoord. Zij staat nog steeds bij ons op stal en is inmiddels stermerrie. Met haar fokten we 2 hengstveulens van de hengst Kventin. Blom en Fjelle zijn leuke ruinen met een fijn karakter. Komende zomer verwachten wij weer een veulen van Uzanne van de hengst Hermansen.

Met mijn man en onze 3 kinderen wonen wij in het buitengebied van Zuid-Beijerland. We zijn lid van menvereniging 'de Menners' waarmee we geregeld aangespannen ritten door de Hoeksche Waard maken. Als bestuurslid probeer ik de belangen van onze leden te behartigen in het gewestelijk en landelijke bestuur. Voor vragen of opmerkingen wat Fjordsport of bestuursaangelegenheden betreft, stuur een mail of bel even ! Noortje van Leeuwen e-mail  


Heemstede, Fjorden en Groninger paarden sieren de dag.

Op manege "De Cruquiushoeve" werd voor de fjordenpaarden een thuiskeuring georganiseerd, daarnaast was er voor de Groninger paarden een regionale keuring, dit

alles op donderdag 5 juli. Tijdens de feestweek met als thema "Amerika" van de St. Epilepsie Insaltt. staan de paarden ook een dag centraal. Op het instituut bestaat al jaren een manege waar minder valide in valide ruiters paardrijden met fjordenpaarden en Groninger paarden. Met beide paardenrassen kunnen de bewoners goed overweg en deze paarden zijn zeer geschikt voor dit werk. Dit werd dan ook op deze dag getoond aan het publiek. Het is een dag waar de paarden vele demonstraties geven en daarnaast beoordeeld worden door de afgevaardigden van de desbetreffende stamboeken.Daarna nog de huldiging van de nieuwe Elitemerrie Wyomi. Wyomi v.Jars m.Nikita is op 11-jarige leeftijd al Elitemerrie geworden, zij heeft inmiddels zes nakomelingen gebracht en dat bracht haar het keurschap, het preferentschap behaalde zij door de goedgekeurde dekhengst Bren, de stermerrie Cayenne beiden van de hengst Sverre en Erasmus v.Faun Tor. De merrie Wyomi behaalde haar prestatieschap door het afleggen van een zadelproef en trekproef met het resultaat van een A-cert. De paarden werden gepresenteerd in een parade en wel de Disneyparade, alle paarden waren aangekleed en vele figuren kwamen voorbij zaltoals sneeuwwitje en de zeven dwergen, Winnie de Po, Minnie en Mickey Mouse, Mary Poppins, heksen met bezemstelen en feeën met verklede paarden.Daarnaast werd er een carrousel gereden met cowboys/girl en indianen. Een voltigegroep geheel in westernstijl met live muziek, was de absolute topper van de showdag. Een dag om te genieten van deze brave paardenrassen, die uitblinken in rust en vertrouwen ook naar hun clienten toe. Het was super georganiseerd en echte reclame voor deze paardenrassen.  


Wintercompetitie Manege De Cruquiushoeve
Klasse A

Geels Jennifer Wyomi 1ste

Meeren v. d. Anne Bagoes 2dealt

Prang Dana Ulysses 3de

alt

Klasse B

Rooijen v. Karin Bjorn 1ste

Dongen v. Güdrun Cayenne 2de

Louter Tessa Dakota 3de

alt

Klasse L

Wethmar Kim Elske 1ste

Schultz Jeanine Erasmus 2de

Aardewijn Iris Wyomi 3de

najaasrit

Kennemerduin rit

LIV: Lief, Intelligent, Vertrouwd
Levensnummer - NaamL-192--- - Liv
Geslacht Vrouwelijk
Kleur - Hoogte - Pijpomvang isabel - 142 - 18
Chipnummer 528210000143788
Opmerking brede aalstreep, 2 haarwervels horizontaal op bov. ooglijn,
FokkerST.EPILEPSIE INST.NEDERLAND - HEEMSTEDE
EigenaarST.EPILEPSIE INST.NEDERLAND - HOOFDDORP
PredikatenA-Cert.zadelproef , B2-dr.Fjordsport , B-Cert.landbouwbruikb. , B-dr.& B-spr.Fjordsport 
Op 21-05-1991 zag zij het levenslicht. Een dochter van Vanessa V 57 en Verge I 41
Aanvankelijk groeide ze op als een wat klein en dun fjordje met weinig bot in de benen, daarin tegen met véél rasadel. Later heeft ze zich best ontwikkeld met veel aanleg om te zwaar tLive worden. De verrichtingensproeven waren niet extra, maar wel voldoende om makkelijk door te stomen naar model en ster. In de fokkerij was wisselvallig, mede ook omdat er nog gewerkt moest worden. De veulens welke ze gebracht heeft zijn: Pullaway, Villars, Bjorkdal en Athilla. Drie hengstveulens en een merrie. De laatste hebben we aangehouden en heeft het bij ons ook goed gedaan. Anderhalf jaar geleden waren echter wel genoodzaakt haar te verkopen vanwege Staart en manen eczeem. Nu verblijft ze op Ameland waar ze totaal geen last meer schijnt te hebben en de Amelanders zijn bijzonder in hun nopjes met haar.Liv heeft een bijzonder werkbaar leven achter de rug. Manegelessen van 3 uur per dag, 6 dagen in de week en bijna het hele jaar door. Naast de manegelessen met onze bewoners, werd haar inzet ook verwacht tijdens de zgn. "Commerciële lessen".Op latere leeftijd heeft ze zich eveneens zeer verdienstelijk gemaakt als Voltige paard. De rekening van de dierenarts heeft ze in haar werkbare leven laag weten te houden, ziekteverzuim is dan ook nagenoeg niet voorgekomen. Kortom een ideale werknemer. Dit jaar haar jubileum en pensioen gerechte leeftijd van 20 jaar.Wat gevierd werd tijdens de paardenkeuring in het zomerfeest op de Cruquiushoeve. Zij wordt geroemd om haar inzet, vitaliteit en bruikbaarheid. Een waardige ras vertegenwoordiger die zich goed bewaard heeft.Tijdens de parade werd de jubilaris gehuldigd en werden de overige fjorden werknemers uitgenodigd voor een smakelijk buffet.
Een ideale werknemer, geen dag ziek geweest, makkelijk in omgang en onderhoud, altijd inzetbaar, multifunctioneel en nu opvoedster van de jeugd (veulens). Ze heeft te kennen gegeven nog niet helemaal te willen stoppen en wil dus af en toe nog helpen bij de lessen van de aller jongste bewoners van de Cruquiushoeve.LIV bedankt!!!!!