Afdeling Oost
Bestuursleden:
Merel Vleeming voorzitter
Jolanda Sciarone penningmeester
Monique Versteegh secretaris
Bestuursleden van gewest oost zijn voortaan te bereiken via de mail:


 
De samenstelling van het bestuur per 15 februari 2018.
Secretaris Monique Versteegh herkiesbaar 2019
bestuurslid Jolanda Sciarone herkierbaar 2021
bestuurslid Merel Vleeming herkiesbaar 2022


Locatie: Fjordhest-gard, Krimweg 125 Hoenderloo
Op manege Fjordhest-Gard te Hoenderloo zal ook deze winterperiode voor gewest Oost weer
een competitie zijn. Het is mogelijk om mee te doen aan een wedstrijd, maar je kan ook meedoen
aan alle wedstrijden. De wedstrijden zijn allemaal weer verschillend zoals:
• Een dressuurproef met daarnaast theorie
• Een dressuurproef met daarnaast behendigheid
• Een dressuurproef met daarnaast verlichte zit/ springen
• Een dressuurproef verkleed op muziek, waarbij je zelf de gehele uitvoering verzorgt.
Na gelang het aantal deelnemers bepalen we of er tijdens een wedstrijd een of twee proeven
kunnen worden gereden. De kosten per proef zijn € 7,- welke je op de dag zelf moet betalen. Er
kan in de volgende klasse worden gereden: A, B, B2, L, L2 en evt. M & Z
Naar gelang het aantal deelnemers wordt er misschien in handicap gereden.
Je kunt je opgeven bij Fjordhest-Gard, Krimweg 125 7351 TL Hoenderloo
Bij afmelden na de sluitingsdatum blijft het inschrijfgeld ten allen tijde verschuldigd. De inschrijving
sluit een week voor de wedstrijd. email:
De te rijden proeven zijn te downloaden van de stamboeksite (www.fjordstudbook.com)
 

Oproepje!!

Mochten er nog ideeën zijn voor een leuke clinic/demonstratie/workshop/excursie met of zonder paard. Geef het aan ons door!! Mocht je zelf iets willen organiseren voor fjordenpaarden/mensen van het fjordenpaard en hulp willen hebben geef het dan ook door! Wij staan open om meer dingen te organiseren. Je kunt mailen naar


Onze lieve Karina is er niet meer.
Karina is 25 jaar geworden en in die vele jaren hebben wij alles met haar kunnen doen en hebben we van haar gehouden en genoten.
Zij heeft dressuurwedstrijden met Oria gereden en kwam daarbij tot en met L2. En in 2001 zijn ze samen zelfs clubkampioen geworden bij de rijvereniging De Bommelerwaard in Gameren.
Ook heeft zij veel aangespannen gelopen:
  • Eerst in het tweespan met haar moeder Tanja. Dat was voor ons een gouden span, daar hebben wij zoveel plezier mee gehad.
  • Daarna in enkel span voor de jachtwagen en toen wij meer koetsen kregen in het tweespan met haar dochters Yara en Christine.
  • Vanaf 2008 tot 2013 heeft zij Sint-Nicolaas in Geffen mogen inhalen, met de jachtwagen.
  • Ook heeft ze vele jaren meegelopen met reveille blazen voor Koninginnedag in Gameren.
  • Voor Fjorden Brabant was het ook geweldig:
  • Voor Paard en Koets was ze het ideale paard. Van 2005 tot 2011 heeft zij in de stand gestaan en genoot zij van alle aandacht. Tot zij er even genoeg van had, dan ging ze net buiten het bereik van de handen staan. Ook heeft ze aan verschillende shows mee gedaan, zowel met de platte wagen als met de jachtwagen en kerkbrik. Zelfs voor een clinic leende ze zich goed.
  • Voor Animal Event in de Beekse Bergen heeft ze van 2008 tot 2011 in de stand gestaan en Shows gegeven.
  • Aan Horse Event deed ze mee van 2010 tot 2013 waarbij ze altijd minstens een dag in de stand stond en waar ze ook mee deed aan de shows. In 2010 mocht ze met Lammert Haanstra een clinic geven en werd ze gereden door de kleinkinderen van Rien: Mark en Bram, toen 7 en 6 jaar oud. En in 2013 deed ze, met Oria, zelfs nog mee aan de meerkamp.

Wij en onze paarden zullen haar ontzettend missen.

Els Moerkens

Karina K 132, vader: Tunar I-52 en moeder: Tanja T-07.

Geboren op 16 mei 1990 en gestorven op 25 juni 2015.

Eigenaar Rien Wildemans.

 
 

Entente Florale te Hoenderloo

De stichting Entente Florale Nederland stelt zich ten doel om het grote belang van goede groenvoorzieningen uit te dragen naar overheden, bedrijfsleven en burger. Zij doet dit in het kader van de Vitale Groene Stad. De achterliggende gedachte is, dat groen van groot belang is voor de gezondheid en het welbevinden van de inwoners en dat het groen daarnaast een grote economische toegevoegde waarde heeft.

De nationale groencompetitie Entente Florale heeft een aparte jury voor de categorieën steden en dorpen &kleine steden. De volgende punten komen aan de orde: Visie &Ruimtelijke kwaliteit, Natuur & Landschap, Cultuurhistorie, Cultuurgroen & Buiteninrichting, Duurzaamheid & Milieu en Recreatie & Toerisme. Naast de beoordeling van de gemeentelijke beleids- en structuurvisie/plannen op het gebied van groen kijkt de jury ook naar de vertaling van het beleid naar de praktijk. Dit gebeurt tijdens een rondgang door het binnen- en buitengebied. Aan de participatie van de bewoners wordt veel belang gehecht.Hoenderloo doet dit jaar mee aan de verkiezing voor het groenste dorp van Nederland in 2014. Ze bindt daarmee de strijd aan met nog drie dorpen en in september zal bekend worden wie de eerste plaats heeft behaald. In het kader van deze verkiezing, door Entente Florale, is het dorp op donderdag 19 juni beoordeeld door een veelzijdige jury. Het was een prachtige dag waarin Hoenderloo zich als het grote, saamhorige dorp heeft gepresenteerd. Natuurlijk waren de fjordenpaarden ook van de partij. Het stamboek was gevraagd om wat te vertellen over fjordenpaarden en de werkzaamheden, omdat het secretariaat al bijna 40 jaar in Hoenderloo zit. Daarnaast werd er wat verteld over manege Fjordhest-gard. Natuurlijk kwam aan bod dat de fjorden jaren geleden naar Nederland zijn gekomen voor de kleine boeren en daarna ook werden ingezet in de bosbouw. Fjorden zijn natuurlijk geschikt om bomen te slepen. De jury werd gereden in een paardentram en deze ging langs de weilanden waar merrie met veulen liepen, een kudde van 13 paarden en een dekhengst. Daarna bij het bos aangekomen stond daar een fjordenpaard genaamd Drange Rolv te wachten om een mooie demonstratie boomslepen te laten zien.

 


6-span rijden met Stichting Belfjor

Voor een rit in oktober werden wij gevraagd om te rijden met een 'bijzondere aanspanning'
Wat kun je dan beter doen dan 6 van onze trouwe fjorden in te spannen voor onze grootste tram? Met deze totale lengte van 16,5 meter heb je toch iets opvallends.
Aangezien een aantal pony's nog niet eerder in het 6 span hadden gelopen, moesten we even puzzelen met welk paard waar in het span moest komen en de juiste leidselvoering.
Al gauw liep het hele span als een trein en kon deze speciale rit beginnen. Onderweg natuurlijk veel bekijks gehad en in sommige smalle straatjes en bochten was vakkundig stuurmanschap vereist.Het gezelschap waarvoor we reden vond het een onvergetelijke rondrit en ook wij waren zeer tevreden en trots op onze harde werkers!
Het span bestond uit: 
- Voor bijdehand Jenny v. Myrstein 
- Voor midden Aster v. Manus 
- Voor vandehand Crista v. Kunar 
- Achter bijdehand Storm v. Laus 
- Achter midden Geke v. Balony 
- Achter vandehand Phantom v. Anton.
Groeten, stichting Belfjor

Helaas heb ik op 6 september 2013 mijn 16 jarige fjord Fjordy moeten laten gaan.

Dit was een verschrikkelijk beslissing om te nemen. Deze meeste Fjordenliefhebbers kende Fjordy wel als de Spring Fjord. Samen zijn we over de 1.40 gevlogen, wat een machtig gevoel gaf! Daarnaast kwamen we samen zo mooi mee in de klasse L SGW paarden. Je had altijd ongekende energie en je was niet te houden, maar dat maakte jou nou juist Fjordy. Ondanks je hete karakter, kon je ook heel rustig en meegaand zijn op moment dat het moest. Je hebt regelmatig het paard van Sinterklaas gespeeld in Wageningen of kinderritjes gedaan bij de kinderboederij. Je was een top voorbeeld van het veelzijdige karakter van een Fjord; een doorzetter, altijd enthousiast, blindelings te vertrouwen, maar ook zeker eigenwijs. Als je iets niet wilde, dan gebeurde het ook niet. Ik kon lezen en schrijven met je! Tot ik je vorig jaar opeens kreupel uit de weide haalde. Je bleek een vreselijke peesblessure te hebben, omdat je jezelf kapot gelopen had. In de week ervoor had je nog de zware Endurance rit van Kootwijkerbroek en de SGW van Ermelo foutloos en zonder enige moeite binnen de tijd afgelegd. Tijdens de nakeuringen van de Dierenartsen op deze wedstrijden, was je topfit en goedgekeurd. Zo bleek maar weer dat het fjordenras ontzettend hard is voor zichzelf en geen opgever is. Na een dik jaar dokteren met dierenartsen bleek je nooit pijnvrij te worden. Ik vind het vreselijk dat ik deze beslissing zo vroeg heb moeten maken. Ik wil je bedanken, voor alles wat ik samen met jou bereikt hebt! We hebben laten zien aan Nederland dat je een topper was, wat je waard bent, met je ontzettende doorzettingsvermogen en goudeerlijke karakter!

Je was mijn Spring fjord, mijn alles, mijn held, mijn maatje..Ik ga je zo ontzettend missen mijn vriend! Fjordy, dikke kus van mij.


Dressuur clinic Herman Wientjes en buitenrit te Hoenderloo

Op 25 augustus had vereniging de vrienden van het fjordenpaard op het terrein van het stamboek in Hoenderloo een clinic georganiseerd van Herman Wientjes. Er was een leuke groep enthousiaste ruiters die hieraan mee deden. Zelf was ik 'smorgens om half 10 met de trailer vanuit Alkmaar naar Hoenderloo gereden. Half 12 kwamen we aan en hebben we eerst bij de ruiters gekeken die op dat moment moesten rijden. Door bij de andere groepen te kijken heb ik al wat handige tips mee gekregen. Om 13 uur was het dan mijn beurt om te horen of we op de goede weg zijn. Ik start met Wodan M1 bij de KNHS. In het winter seizoen hadden we elke wedstrijd winstpunten gereden. Vanaf het buiten seizoen niet meer. Uiteindelijk kwam ik er achter dat Wodan geen respect meer had voor mijn beenhulp, maar voor namelijk op de zweep reageerde. Dit heb ik uiteraard zelf veroorzaakt, alleen hoe krijg je het er weer uit! Een maand voor de clinic ben ik op zoek gegaan naar een andere instructie om hiermee aan de slag te gaan. Na een paar keer bij haar gelest te hebben was het zover dat ik in de clinic ging mee rijden. Ik was erg benieuwd of Herman dezelfde punten eruit haalde waar ik aan moest werken. Ik reed samen met Claudia op Zortin en Dominique op Sjolvir in een groep. Nadat we ons aan Herman hadden voorgesteld gingen we aan de slag. Het was weer even wennen met meerdere paarden in en bak te rijden en zeker met en hengst die vooral in het begin van zich liet spreken.

Met Herman heb ik vooral gewerkt aan het voorwaartse, op eigen benen laten lopen en de nagevelijkheid. Eigenlijk een basis les voor elke ruiter. Alleen die basis verdwijnt zo nu en dan weer naar de achtergrond in je hoofd. Voor ons op dit moment weer erg leerzaam. Hierbij kwamen mijn valkuilen gelijk aan bod. Ik wil veel te veel doen met mijn benen en handen i.p.v. Wodan het soms zelf even laten uitzoeken, waardoor het eigenlijk van zelf goed komt. We zijn weer op de goede weg om in het winterseizoen weer wedstrijden te kunnen starten.

Ik ben blij dat mijn hele les is gefilmd. Nu kan ik het nog een aantal keer terug zien en alles nog een rustig op me laten inwerken. Herman heeft zoveel verteld dat ik het niet allemaal heb kunnen opslaan.

Na de clinic gingen we met een groep van ongeveer 11 fjorden en een knabstrupper een ontspannenrit over de veluwe maken. Wat is het toch heerlijk dat je gewoon naast elkaar kunt rijden i.p.v. perse achter elkaar moet rijden op smalle ruiterpaden. Tijdens de rit genoten van de natuur en gezellig gekletst met andere fjorden ruiters. Helaas geen wild gespot. Dat had een super afsluiting geweest van deze mooie dag.

Als het volgend jaar weer georganiseerd wordt, wil ik weer van de partij zijn! Familie van Bon, bedankt voor de gast vrijheid !! Groeten, Esther Vleugel 


PAARDEVIERDAAGSE 2013

Hallo, ik ben Mark, de 21 jarige fjord van Herman Koldenhof uit Klarenbeek.

Graag wil ik met jullie, mijn geweldige ervaring van dit jaar delen. Het is mijn tweede keer dat ik meeloop en leuk dat het is joh! Nadat ik dit keer ook goed getraind had, lekker veel buitenritten in het bos, waren die 100 km toch best wel pittig. Door de droogte waren de paden rul en zwaar te belopen. Dinsdag vertrokken we gezellig weer naar Epe en kom ik toch weer al mijn vrienden van verleden jaar tegen. Zelfs dit jaar deed Nordal uit ´t Harde met zijn baasje de heer Smid, die samen 100 jaar zijn, ook mee. Wij al bijna 80 jaar, ja de ouwetjes doen het goed toch! We zijn elkaar al diverse keren op een keuring tegengekomen, dus dat was leuk. Oké, een rit van 3,5 uur over het defensiegebied, ik heb echt mijn best gedaan om voorop te lopen maar dit lukte niet, want er is geen voorop met 570 combinaties, hi hi. Woensdag mocht ik weer mee, maar dat viel wel een beetje tegen. Over de 30 km naar de Malle Jan in Vierhouten hebben we 4,5 uur over gedaan pf.pf, je snapt het wel, ik had een beetje spierpijn. Donderdag waren er een heleboel maatjes niet maar ik wel, heb lekker kalm aan gedaan gestapt en toen ging het wel weer wat beter.

En ja hoor, vrijdag werd ik weer opgehaald voor een rit van bijna 20 km, mijn maatjes deden mee aan de intocht ze zagen er allemaal mooi uit maar ik niet, heb het er niet zo op, verkleden allemaal stress enzo, maar het was een fantastische ervaring en bij thuiskomst had Herman lekkere brokken en hooi voor mij klaar staan. Ik ben nu weer helemaal fit en hoop dat ik volgend jaar weer ingeloot wordt. O ja, kom ik op stal hoor ik dat alle dames weer drachtig zijn!!!..... pf pf hormoontjes. Ingezonden door Joke Jurriens


Samen bijna 100 jaar

Via via, kregen we wat leuks te weten en wel Hr. Smit uit 'T Harde is samen met zijn ruin Nordal bijna 100 jaar. Dan is dit dan ook een bijzonder koppel, Heer Smit woonachtig in het kleine dorp "t Harde midden Veluwe geniet al jaren van zijn fjordenpaarden, maar dat dat ook nog kom op deze leeftijd zou kunnen is natuurlijk bijzonder. Samen met 20 jarige ruin Nordal, een zoon van de hengst Astrix en moeder Ylaska (elitemerrie) genieten ze vaak van de mooie omgeving, zo ook werden zij gespot tijdens de Eper 4 daagse. Nordal is dan ook een zeer betrouwbaar paard en heeft inmiddels al jaren het precitaat sterruin , hij behaalde vroeger een A-cert. voor de trekproef en een B-cert. voor de zadelproef en menproef. Daarnaast is hij enkele malen op de premiekuring te Emst geweest en daar behaalde hij in 1993 als hengstveulen een A-premie. Daarna kwam hij jaren niet op de keuring maar in 2000 een 1ste premie. En in 2001 een 1ste klasse model en werd daarmee sterruin. Hopelijk kunnen ze samen nog lang geniete van "hun pension". Op de foto: inspannen en klaarmaken voor de tocht tijdens de paarden 4 daagse in Epe


Ledennieuws: alt

Hierbij stuur ik 2 foto's van Grete G-268. Inmiddels is ze alweer 26 jaar, maar nog steeds een ideale kinderpony!Mijn neefje en nichtje, Mats en Nina genoten ervan om even op haar rug te mogen zitten.

Met vriendelijke groet, Dennis van Zuylen


Ledennieuws

Ik wilde jullie even bedanken voor de foto's die ik vandaag ontvangen heb van Geke tijdens de keuring in Beekbergen. In het schrijven stond dat eventuele andere foto's van de keuring welkom zijn, daarom stuur ik er nog een die ik zelf echt super gelukt vind die gebruikt mag worden voor het kwartaalblad. Het mag duidelijk zijn dat ik enorm trots was op Geke die met het jeugdkampioenschap naar huis mocht. Met vriendelijke groet, Dennis van Zuylen


alt

Ledennieuws

 Sinds kort rijd ik vol trots rond in mijn Suzuki Jimny, waarop de sticker met mijn fjord Tigrid de achterkant siert! Op bijgaande foto kwam Tigrid even langs om te keuren. Tigrid (nl-980413) is een fjorden merrie van 14 jr en al ruim 9 jaar ons trotse bezit. Met vriendelijke groet, Ivonne van Woerkom, De Steeg


Hallo fjorden vriendenalt

Woensdag 22 april de 30 ste verjaardag van christiaan. Zijn stal versierd, koffie met gebak een hoop visite en chris kreeg appels.We hebben oude herinneringen opgehaald maar een paard wat ik 28 jaar heb daar kan ik wel een boek over schrijven. Woensdag heb ik hem weer voor de kar gezet en kreeg het advies om vooral rustig met hem te doen maar op de terugweg had hij zoiets leven de lol en had ik er mijn handen aan vol ik dacht ; wie denkt aan mij;hij  in ieder geval niet.Hij wordt ook gebruikt als een paard op stal moet blijven ivm blessure zet chris er maar bij die houd ze wel rustig.Hij ziet er nog geweldig uit, ik hoop nog lang plezier van hem te hebben. Groetjes van Chris en Loes

 


Boscross te Haarle

Te Haarle achterhoek werd een Boscross georganiseerd, waar wij ons voor hadden opgegeven. Nooit eerder een oefenboscross gedaan maar enthousiast gingen we er naar toe. Coby Bruin met de 18-jarige Nosey en Maureen van Bon met Tordengard vertrokken samen met onze grooms HAHA naar Haarle. Op een groot weiland aangekomen, welke al helemaal vol was met trailers en deelnemers en natuurlijk hun paarden, gingen we ons melden bij het secretariaat. We hadden nog een aantal vragen want deze stond niet op de website vermeld. Vriendelijk vertelde de mevrouw van de organisatie dat de cross een lengte had van 10 km met ong. 50 hindernissen. Oke, dachten wij dat is veel, wij doen het rustig aan. Toen vroegen we naar de regels en vertelde ze vrolijk: "Veel plezier". Dus regels??. We hadden een starttijd gekregen en gingen onze fjorden klaarmaken voor dit parcours. We kregen een vestje met een startnummer en ook nog een consumptiebon. Onze start tijd was 11.16 uur enkele minuten voor aanvang waren we aanwezig. Toen klonk het woord START, naar wij wilde graag rustig beginnen en zo gingen wij in stap over de start langs de eerste hindernissen. Ze zullen wel gedacht hebben!!. Na een 15 min gestapt te hebben gingen we rustig draven en al gauw werden we ingehaald, vaak werd dit netjes gevraagd door de ruiters. Zag de henidnernissen er goed en verantwoord uit dan gingen en beide overheen. Dit ging allemaal heel goed en we genoten ervan. Toen kwamen we geheel onverwachaltt bij een soort afgraving met zandverstuiving, onze kleine dappere fjorden gingen tot en met hun pijp door het zware zand. Ineens stonden midden in deze afgraving en iemand vertelde welke kant we op moesten maar als we "boven" wilde komen dat we wel flink in galop moesten gaan. Dus wij zette een rustige galop in. En ja, hoor we kwamen boven maar blij dat we net even een stuk gestapt hadden want het was echt zwaar. Wij hadden geen idee hoever we al waren dus na lekker een stuk gegaloppeerd te hebben gingen we weer braaf stappen. En zo kwamen we weer op het terrein aan waar ook nog aantal hindernissen geplaatst waren. Hier konden de toeschouwers en onze grooms zich goed vermaken tijdens onze rit. Zij werden voorzien van een hapje en een drankje en hadden veel plezier met het kijken naar de overige deelnemers. Ondertussen hadden ze ook al vele malen op hun horloge gekeken want ondertussen waren wij al meer dan een uur onderweg. Toen wij, Coby en Maureen op het terrein gespot werden, hebben ze gekeken hoe wij netjes over de laatste hindernissen heen gingen. Onze fjordenpaarden gingen goed over soms best hoge sprongen, maar vaak waren deze zo opgebouwd dat de sprong aan de ene kant lager was dan aan de andere kant. Dus konden we zelf kiezen, wij als ruiters of onze paarden? Na 1 uur en 16 minuten reden wij over de finish. Daarna hebben we onze paarden verzorgt,  het was een geslaagd rit, en onze paarden hebben super hun best gedaan.Coby en Maureen